Ferrari F40 Barchetta “Beurlys”

ferrari-f40-lm-barchetta-beurlys-1Per als de la meva generació, els de principis dels 80s, el Ferrari F40 era EL COTXE. Encara recordo que la seva velocitat màxima (324 km/h) i el seu preu de 40,000,000 ptas. el feien únic… era el cotxe dels nostres somnis eròtico-automovilístics. Va ser l’últim cotxe que es va fer sota el mandat de l’Enzo Ferrari, poc abans de morir, i es va construir com una continuació del 288 GTO Evoluzione, projecte que havia desenvolupat Ferrari per competir en la categoria grups B. Amb aquest compartia moltes solucions tècniques i components, com el xasís tubular d’acer amb components de composite acoplats, i el mateix motor central-longitudinal bi-turbo de 3 litres. Aques donava 478 cv, xifra que avui en dia és superada inclús pel Mercedes-Benz C63 AMG, però que el 1989 era bàsicament la referència. Això eren 80 cv més que el 288 GTO que substituïa, però 172 cv menys que el Evoluzione en el que estava basat.

ferrari-f40-lm-barchetta-beurlys-15Degut al èxit inicial del F40, Ferrari va encomanar a Michelotto, soci des de feia anys encarregat de les versions de cursa dels Ferraris de GTs, la posta a punt i el desenvolupament del Ferrari F40 LM per competir en el campionat IMSA GT americà.El xasís es va revissar al complert: reforçant la fibra de carbono, amb noves suspensions Koni ajustables, estabilitzadores més rigides, frens Brembo amb discos de 355mm al davant, muntats en llanta 17″ OZ Racing… El motor es va evolucionar, amb nous turbos que bufaven a 2.6 bars (els del F40 de serie anaven a 1.1 bars), nova electrònica i intercoolers més grans, per donar una potència de 720 cv, molt a prop de la que donaven els Formula 1 de Maranello de l’època. Sense la brida de 38mm, aquesta potència era de 760 cv!! El 0 a 100 pasava a ser de 3.1 segons, i la màxima a 370 km/h… un augment molt considerable respecte del F40 de carrer en el que es basava.

ferrari-f40-lm-barchetta-beurlys-3El F40 LM va evolucionar per passar a convertir-se en F40 GT, posteriorment GTE… i finalment F40 Competizione, amb la única finalitat d’anar adaptant-se als diferents campionats en els que prenia part: des del IMSA GT americà a les BPR Series, antecessores del Campionat FIA GT que es corre en l’actualitat. Un dels F40 LM que inicialment es van fer servir per còrrer en el campionat IMSA, però, va desapareixer del mapa. L’F40 LM amb xasís número 79890 era un prototip, i va ser vengut a Ferrari of France el 1989, qui el va posar en pista amb Jean Alesi al volant a les IMSA GT Series. A la primera cursa a Laguna Seca va finalitzar 3er. A la segona carrera es va arribar a qualificar 7é… però problemes mecànics el van obligar a abandonar a la volta 10. El 1990 el cotxe va ser pilotat per Jean-Pierre Jabouille, qui el va arribar a portar a una segona posició absoluta a Road America. Era per tant un xasís dels bons, amb força èxit en competició. Va ser adquirit pel milionari Jean Blaton, col·leccionista i pilot ocasional, qui corria sota el pseudònim de Jean Beurlys. No era un pilot qualsevol, però: Jean Blaton/Beurlys va còrrer a Le Mans amb Ferraris privats quasi sempre, finalitzant la cursa en varies ocasions durant els 50s i 560s.

ferrari-f40-lm-barchetta-beurlys-5Blaton, com a bon multimilionari excèntric, no volia un cotxe que qualsevol altre col·leccionista podia adquirir, i és per això que va encomanar a Tony Gillet (posteriorment creador del Giller Vertigo) la senzilla tasca de modificar el F40 LM 79890 eliminant-li el sostre. Per a tal efecte, es va reforçar la carrosseria, i es va canviar la suspensió de doble trapeci per una push-rod, independent a les 4 rodes com porten els més moderns Enzo, FXX o molts altres cotxes de cursa. Evidentment, davant d’aquesta proposició, la comunitat de ferraristes s’ho va prendre com una blasfèmia…

Els canvis més importants es van dur a terme al taller de Tony Gillet, sota la supervisió de Michelotto. Es van estudiar varies propostes per eliminar el sostre, i un cop es va decidir la més adient, es va procedir a fabricar els motllos. El sistema d’escapament també es va modificar al complert, amb sortides just al davant de les rodes trasseres enlloc del darrera com en els F40 LM originals. Per recuperar la rigidesa perduda en la eliminació del sostre, es va reforçar el xasís tubular d’acer, afegint barres extres al voltant del pilot. Aprofitant totes aquestes modificacions, Michelotto no va deixar passar l’oportunitat de eliminar la brida de restricció, alliberant tots i cadascún dels 760 cv que donava el motor 3 litres turbo. Imagineu com deu ser anar a 370 km/h sense parabrises?!

ferrari-f40-lm-barchetta-beurlys-14Aquest cotxe mai va tenir un nom oficial (de fet tampoc té el reconeixement de Ferrari), però se’l coneix com Ferrari F40 LM Barchetta o simplement F40 Beurlys. El 2005 es va subastar, juntament amb 41 cotxes més pertanyents a la col·lecció de Jean Blaton. S’esperava que el preu podria arribar a ser d’entre $ 190,000.- i $ 245,000.- €, però malaudarament el cotxe no va trobar comprador i posteriorment se li va perdre la pista. Va apareixer, però, a unes tandes no fa gaire temps, però es desconeix si el cotxe encara està en mans de “Beurlys” o algun col·leccionista privat el va adquirir amb posterioritat.

Evidentment hi han altres teories maquiavèliques que sostenen que el cotxe no és més que un xasís tubular amb estètica F40, mogut per un motor Alfa Romeo. Altres teories diuen bàsicament el mateix, però que el motor prové d’un F40 sinistre, i que la potència estaria situada al voltant dels 650 cv. De totes formes, no deixa de ser una curiosa història, d’un cotxe no menys interessant.

Info trobada a Jalopnik i FerrariChat.

Per veure un video del F40 LM conduit per Jacques Laffitte al circuit de Mas du Clos, i veure més fotos del F40 Beurlys… cliqueu al “més” 🙂

Un pensament sobre “Ferrari F40 Barchetta “Beurlys”

  1. Retroenllaç: Ferrari F40 Barchetta Beurlys - AutoBlog.gr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s