25é Aniversari del Ferrari 288 GTO al Circuit de Catalunya

gtoespaaEl 27 i 28 de Juny va tenir lloc a terres catalanes una concentració de Ferraris molt especial. El protagonista era el Ferrari 288 GTO ja que enguany es celebra arreu del Món el seu 25é Aniversar – incloent Pebble Beach, trobada de la que ja he parlat a Colla Verglas.

El Ferrari 288 GTO va ser presentat l’any 1984 al Saló de Ginebra. Dissenyat per Pininfarina, entre 1984 i 1986 es van produir 273 unitats. En principi era una homologació especial (d’aquí el seu nom: Gran Turismo Omologato) per poder participar en la nova categoria de circuits Group B, on es requeria un mínim de 200 unitats de carrer per tal de poder homologar la versió de curses. Desgraciadament, els Group B de circuits mai va aconseguir arrencar, amb un campionat on tal sols hi havia dues marques interessades: Ferrari i Porsche (amb el 959).

El motor cubicava 2.8 litres i comptava amb 2 turbos IHI que donaven una potència de 400 cavalls. Això era així perquè els motors turbo tenien un coeficient d’1.4 en relació als motors atmosfèrics, pel que la cilindrada del 288 equivalia a un motor NA de 4 litres, el màxim permés per reglament. Amb una velocitat màxima de 305 i una acceleració de 0 a 100 en menys de 5 segons… era tota una referència l’any 1984!

Qui ho anava a dir quan avui en dia 400 cavalls els té pràcticament tothom qui tingui un mínim d’aspiracions d’èxit. Però recordem que estem parlant de 1984, quan Espanya es movia amb Simcas, Dyannes i Renault 5!

Ferrari 288 GTO Squad 0

Va ser una trobada organitzada pel Ferrari Club de España, i va tenir com a punt de partida l’Hotel Arts de Barcelona. El dissabte es va sortir a primera hora en direcció a Port Lligat, on va residir Salvador Dalí des de 1930. Després de dinar al Celler de Can Roca, prop de Girona, els cotxes van enfilar de nou camí cap a Barcelona.

Ferrari 288 GTO 8Ferrari 288 GTO 18Ferrari 288 GTO 19Ferrari 288 GTO 12Ferrari 288 GTO 14

El diumenge va tenir lloc el plat fort del cap de setmana, amb una trobada al Circuit de Catalunya. Des de primera hora van anar entrant Ferraris al paddock, on es van concentrar els cotxes sota la Torre. Els participants van poder donar unes voltes al circuit a ritme força pausat, per donar pas posteriorment a unes tandes on només un grapat de Ferraris es van “atrevir” a rodar una mica més depressa. Després d’un dinar al propi restaurant del circuit, es va donar per finalitzada la trobada.

Ferrari 288 GTO Accident 2

A la primera volta que van donar (i això que anaven a ritme “pausat”) el 288 suís va perdre el control a la frenada VIPS, després de bloquejar les rodes del darrera, i de poc que no s’emporta pel davant un altre 288 GTO. Cal a dir que amb aquelles llantes vermelles, i uns escapaments triples com els del F40… no era un dels meus GTOs favorits.

Ferrari F40 5

D’entre els convidats de luxe hi destacaven sobretot el Ferrari F40, un 250 GT Berlinetta SWB preciós, el 250 GTO de GT Club (que no és un original, sino una rèplica “oficial” feta sobre un 250 GT Coupe), un Ferrari Enzo… i un F50 que va marxar tal com va arribar, en un obrir i tancar d’ulls!

Ferrari F50 1Ferrari 250 GTO Replica 5Ferrari Enzo1Ferrari 250 GT SWB 0

Va ser curiós la forma en la que em vaig assabentar d’aquesta trobada. Després de veure que aquest Agost, al Concorso d’Eleganza Pebble Beach, a Monterrey, s’esperava una trobada històrica de GTOs per celebrar el 25é aniversari de l’emblemàtic model, vaig decidir penjar-ho a TheAutoUnion ja que d’entre els membre hi tinc alguns amics a California. Va ser penjar-ho, que un altre amic mexicà em va parlar d’aquesta trobada a Catalunya!! I aquí estem… 🙂

Realment, admeto ser el primer sorprés en veure l’èxit de la trobada. Clar que tenir 20 GTOs hagués estat molt millor… però per un club “modest” i un país que no destaca precissament per tenir una bona col·lecció de Ferraris entre els seus ciutadans, poder veure un F40 compartint pista amb 5 288 GTOs, un Enzo, un 250 GTO i un 250 GT SWB no està gens, però que gens malament!

Pròximament penjaré la foto dels altres Ferraris – els F430, els Modenas, els 599… així que sigueu pacients.

Fonts: Wikipedia | TheAutoUnion

Trobareu la resta de fotos (64) després del salt…

4 pensaments sobre “25é Aniversari del Ferrari 288 GTO al Circuit de Catalunya

  1. Retroenllaç: Ferrari 288 GTO 25th Anniversary meeting - Ultimatecarpage.com forums

  2. Retroenllaç: 288 GTO - Bilderbuch - - Seite 4 Carpassion.com - Die groe Sport- und Luxuswagen Community

  3. Llastima que no he tingut la occasio de anar a aquest event.

    La veritat es que el nivell dels inscrits es bon per que no se poc demanar mes al poder adquisitiu de aquest pais. En fe, ara mateix hi ha 4 ferrari 288 gto en total entre Espanya i Andorra (jo conec un dels propietaris) i llavors no se poc esperar molt de un parc automobilistic amb 5 288 GTOs, un Enzo, un 250 GTO, entre uns altres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s