L’equip Sunred-Seven s’emporta unes descafeinades 24 hores

2Aquest cap de setmana s’han disputat al Circuit de Catalunya les 24 Hores de Barcelona – Trofeu Fermí Vélez. I amb aquesta edició ja en van dotze. Els guanyadors han estat l’equip Sunred-Seven, format per Òscar Nogués, Ferran Monge, Borja Veiga i Manuel Saez-Merino, amb un Seat Leon Supercopa, que amb 649 voltes han marcat un nou rècord a la prova. I és que el domini ha estat aclaparador des de pràcticament la primera volta.

En segona i tercera posició han quedat els dos Leons de l’equip PCR Sport: Forné, de Diego, Lao i Aldavert han creuat la meta a 3 voltes dels guanyadors, mentre que els campions de la edició 2008, Palencia, Puig, Francesc Gutiérrez i Cerqueda, s’han hagut de conformar amb la tercera posicio final a 14 voltes del Sunred-Seven, després de patir numerosos problemes al llarg de tota la cursa.

Un total de 28 cotxes van prendre la sortida el dissabte a les 12 del matí, marcant un mínim històric que espero que algú sàpiga interpretar d’alguna manera. Només dos abandonaments (cap d’entre els favorits) han marcat una prova on el safety car no ha hagut d’aparèixer en tota la cursa (raó per la que, entre d’altres coses, s’ha batut el rècord de voltes, enguany).

D’entre els cotxes a destacar, sens dubte es mereix una menció especial el Aston Martin V8 Vantage N24, que tot i tenir la millor banda sonora de tot el cap de setmana, poc va poder fer contra els rapidíssims Seat Leons. Desgraciadament aquesta va ser la única nota de “color” que va tenir la cursa…

3

I és aquí on volia anar. Després d’haver tingut el plaer de participar a les edicions 2002 i 2003, on hi havia una setantena d’inscrits (i fins i tot reserves!!!)… veure les 24 hores d’aquest any, on ni tan sols s’arrivava a la trentena de cotxes a la graella de sortida… doncs feia una mica de pena, la veritat. M’imagino que la excusa oficial (com sempre) és la tan esmentada “crisi”. I segurament tingui gran part de la culpa, si… però l’any passat ja ens moviem en aquests nivells de participació, així que no és res nou.

El problema, en la meva modesta opinió, són dos. En primer lloc el obvi cost de còrrer una cursa d’aquestes característiques. Un equip que vulgui un mínim de garanties ha de desembolsar uns 30,000.- € com a mínim, per tenir algo mínimament decent per competir. Això són molts calers per “cremar” en només un cap de setmana! Dunlop ha fet un gran esforç en aquesta edició, amb forts decomptes a l’hora de comprar pneumàtics, més quan tenim present que les gomes ja són per si soles la meitat del cost de les 24 hores. Però tot i així 7,000.- € d’inscripció per una cursa “amateur” (com a mínim així s’autoproclamava fins no fa gaire) són molts calerons. Ja se que això inclou entre d’altres coses la benzina… i que el circuit probablement hi perd diners i tot (ho dubto!), però algo s’hauria de poder fer.

Per exemple amb la cobertura mediàtica. Fora de l’equip de Motor a Fons i TV3… sembla que aquesta cursa no s’hagi disputat mai. Més televisió vol dir més sponsors, i més sponsors vol dir més calers. I ara amb la TDT, estic segur que qualsevol canal local de Montmeló o Granollers hagués estat encantadíssim de retransmetre la cursa en directe. Per no parlar de la pròpia cobertura de TVC… molt deficient en la meva modesta opinió. Quan vaig còrrer el 2002… la sortida i l’arribada es feien en directe!!

4

L’altre gran factor que ha fet que no hi hagin tants inscrits és de bon segur la existència d’una molt bona alternativa: el Campionat d’Espanya de Resistència. Pel preu d’unes 24 hores es pot còrrer tot un campionat nacional, amb una vintena de Clios i una vintena de Leons a cada meeting, i amb un nivell de pilots i pilotatge molt notable… gràcies en part a la massiva presencia de pilots “coperos”, que casualment no s’han deixat pas veure al paddock de Montmeló aquest cap de setmana. M’imagino que per algo serà.

Pel que et costa unes 24 hores, i amb el risc que això implica (que trenquis el cotxe a les cronos i no puguis sortir ni a la cursa – poc probable però pot passar)… un pot sortir al CER amb la garantia de que un accident a la primera cursa no et priva de fer la resta. Des d’un punt de vista… digue’m-ne racional… les 24 hores no tenen res a fer amb un campionat-alternativa així.

I finalment està el motiu del propi reglament, que en part podria explicar l’absència de cotxes a la graella. A campionats regionals com el de Madrid, o a curses internacionals com les que es disputen al Nürburgring… s’hi pot còrrer pràcticament amb tot el que et puguis imaginar: a les curses del Jarama hi podem trobar un bon grapat de Peugeot 205 o Hyundai Accent… i al Ring roden fins a BMW E30 325i Touring (que touring no vol dir super-touring aquí… sino familiar!) o vells Kadetts compartint pista amb Porsche GT3 RSR o Audis R8 LMR.

1

Com és que a les nostres 24 hores no hi ha cap Golf V-Line, per exemple? Està clar que poc podran fer amb els Seat Leon… però rodant amb els Toyo semi-slicks (i super-durs)… no crec que sigui gaire costós formar un equip amb 4 pilots. I com és que fora dels cotxes mono-marca… no hi ha cap “invent”, grup N, grup A… o dígali com vulguis? Jo personalment prefereixo unes 24 hores amb 65 cotxes d’aquest tipus, amb accidents i trencadisses… que amb només 25 cotxes de “nivell” on el 90% de la graella ja són Leons i Clios.

I això per no parlar dels premis… no ja metàlics, que seria collonut, sino per exemple un 40% de descompte en els pneumàtics per l’any vinent… o la inscripció gratis pels guanyadors de classe… o el que sigui. Tot es redueix a trobar més sponsors amb ganes de deixar-se quartus… però clar, sense tele que retransmeti la cursa, això és Missió Impossible.

I ja per acabar (sento la parrafada… però tenia ganes de dir-ho) està el tema del públic: grades buides (fins i tot durant la sortida i a l’arribada!!), gens d’ambient al paddock, els pàrkings buits… Que ha passat amb la concentració de clubs i clàssics que es va fer l’any passat? Discutint amb un amic vaig arrivar a dir-li que fins i tot faria tornar el Maxi-Tunning per fer ambient… tot i que la gent que hi sol anar a veure el trunying poc li interessi el món de les curses. Però com a mínim farien caliu… que veure les grades buides a mitja tarda era una mica decebedor…

Fin. 😛

2009-09-06_2204

Clicant a la imatge de dalt podràs veure els resultats final.

Més informació, a la web del Circuit de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: