I de sobte… un Audi Sport Quattro!!

Diumenge 14 de Febrer. Un fred de collons. Carretera infame de Laguardia a Logroño, després d’haver passat mig matí visitant les bodegues de Marqués de Riscal a Elciego (molt maques, per cert). Un petit rasant… i carretera avall que veig un cotxe blanc sobre d’un remolc, tirat per un Volkswagen Touareg. És un Audi. Un Audi Quattro.

A mesura que ens apropem, aquells passos de roda cada cop són més i més amples. En un revolt una mica més tancat, amb una visió una mica més lateral del remolc i el cotxe en qüestió… la curta (curtíssima) batalla del Audi no deixa lloc al dubte: no es tracta d’un simple UrQuattro – és tot un Audi Sport Quattro. Blanc. Original. De carrer.

Babeta. Pantaló mullat. Li imploro al conductor (amant dels Audis, però desconeixedor total del Sport Quattro – curiós) que l’avanci per així poder fer algunes fotos…

Per als ignorants… que sé que algun que altre segueix aquest blog tot i no saber distingir un Lancia Delta d’un Subaru Impreza… ahí van unes quantes dades sobre aquesta màquina:

En total es van fabricar 224 unitats del Audi Sport Quattro, amb la finalitat d’homologar la versió de rallys l’any 1984 (el mínim necessari eren 200 unitats). Respecte del Audi UrQuattro en el que es basava, aquesta versió Sport Quattro es caracteritzava per tenir una batalla 32 centímetres més curta, per tal de fer el cotxe de rallys força més àgil que la versió anterior, i més competitiva davant dels nous i compactes Peugeot 205 T16 i Lancia 037.

El motor era el 5 cilindres turbo de 2.1 litres, i donava 306 cavalls, que en l’any 1984 el permitien accelerar de 0 a 100 en 4.8 segons. Això és, més ràpid que un Lamborghini Countach o qualsevol altre Ferrari o Porsche – clar que la tracció Quattro també hi tenia gran part de culpa. Diu la rumorologia popular que es van fabricar unes poques unitats amb el motor de 450 cavalls de la versió de rallys – tot i que no ho he pogut confirmar. Comptava amb ABS i diferencials auto-blocants… una novetat allà per mitjans dels 80; i era també el primer Audi amb un motor amb 4 vàlvules per cilindre, donant-li una relació de 143 cavalls per litre. Quasi res.

Ah, i va ser el cotxe que va guanyar els títols de pilots i marques del Mundial de 1984, amb Blomqvist i Röhl al capdavant. Ja veieu, doncs: aquest és l’Audi per excelència. El cotxe que va propulsar la marca Audi al lloc on es troba avui en dia.

I en una desèrtica carretera de Logroño, lluny de qualsevol rally o circuit, en una freda tarda de diumenge – em vaig creuar amb un.

Info: Wikipedia | Supercars.net

Un pensament sobre “I de sobte… un Audi Sport Quattro!!

  1. Quina màquina! Jo he vist un UrQuattro a Santa coloma de Queralt amb neu! La nevada del març! S’em va ficar la pell de gallina!jeje
    Si no m’equivoco de Sport Quattro només n’hi han 2 matriculats a Espanya o sigui que vas tenir molta sort!
    Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s