Sitges-Terramar, Brooklands i Indianapolis

A partir d’un article que vaig trobar a Autoblog en el que es feia menció del circuit britànic de Brooklands, i les iniciatives que s’han posat en marxa per poder salvar-lo… em vaig posar a pensar en el que tenim a casa: el traçat de Sitges-Terramar.

Podriem dir que a grans trets, els tres circuits “històrics” que a dia d’avui encara queden de peu són el Indianapolis Motor Speedway als Estats Units, Brooklands a Anglaterra, i Sitges-Terramar a Catalunya. Indianapolis va ser aixecat el 1909, però el primer traçat permanent que es va fer mai va ser el de Brooklands, el 1907. A Catalunya, però, vam haver d’esperar uns anys més per veure el primer circuit a casa nostra, ja que no va ser fins el 1923 que es va finalitzar la construcció del traçat català. Des de llavors… moltes coses han passat, i és curiós veure el destí de tots tres circuits: un que s’ha erigit com la meca de l’automobilisme nord-americà, un altre re-convertit en un polígon industrial… i finalment el tercer, abandonat de la ma de Déu… però per circumstàncies miraculoses de la vida, conservat avui en dia encara en la seva totalitat. Aquestes coses que pasen i ningú s’explica…

Però milor serà que anem a pams…

Brooklands, com he dit, va ser aixecat el 1907 i va ser el primer circuit permanent que es va fer a Europa. Peraltat com els altres dos circuits, feia quasi 4 kilòmetres i mig de llargada… i comptava també amb una pista d’aviació, convertint-se al mateix temps en un dels primers aeròdroms que es van aixecar al Regne Unit. Desgraciadament, el 1939 va esclatar la Segona Guerra Mundial… i amb ella les instal·lacions de Brooklands van passar a convertir-se en una mena de fàbrica d’avions de combat. Arrel dels bombardejos que van patir per part dels alemanys, moltes parts del circuit van resultar severament danyades, i per causes que escapen al meu enteniment… mai més es van recuperar. Aquest fet em sorprén especialment, ja que els britànics, precissament ells, tenen un apreci pel món del motor com cap altre país té. I em sorprén (i molt) que el circuit no es recuperés després de ser parcialment destruït… clar que amb Silverstone i Donington pot ser ja en tenien prou.

A la foto de Google Maps es pot veure clarament el traçat, només interromput per hangars i petites naus industrials al llarg del traçat. Actualment, però, compta a les seves instal·lacions amb un museum del motor i de la aviació que, pel que es veu, es visita obligada si es passa per allà.

Indianapolis per la seva part, va còrrer una sort desigual. No només no va ser destruït durant la Segona Guerra Mundial (és una de les coses que té el fet d’estar a 5,000 km d’Europa) sino que avui en dia permet acomodar fins a 400,000 persones a les seves grades, convertint-se així en la instal·lació esportiva amb més cabuda del món mundial. El seu traçat s’ha conservat pràcticament inalterat des de 1909, data en que es va celebrar la primera cursa. I de fet, fins l’arrivada de la Formula 1 el 2000, la línia de sortida-meta conservava les llambordes originals… en el seu emplaçament original!!

Curiosament, aquest traçat va ser definit com a “molt peraltat” pels europeus, mentre que pels americans, es considerava més aviat pla…

Finalment està el traçat català de Terramar. Amb un cost de 4 milions de pessetes, va ser inaugurat el 28 d’Octubre de 1923. La història, però… podriem dir que és typical spanish. Durant el primer meeting, l’impagament de les factures per la construcció del traçat i les instal·lacions va fer que les autoritats embarguèssin els diners recaptats a l’entrada, fet que va provocar que els organitzadors no tinguèssin ni un cèntim per pagar als pilots. Que va passar llavors? Doncs que després de només una cursa, al circuit se li va prohibir organitzar cap altre esdeveniment internacional. El RACC i la Penya Rhin van seguir organitzant curses fins el 1925, amb molt poc èxit. Glòria efímera…

Des de llavors, Terramar ha canviat de mans en diverses ocasions i avui en dia és part d’una granja de pollastres (quasi tan glamurós com el circuit de Monte-Carlo). Per sort, la solidesa de la construcció ha fet que aquesta hagi resistit el pas del temps i l’abandonament del que va ser víctima… per arribar als nostres dies quasi en perfecte estat, i el que és més important (i a diferència de Brooklands): conservant la totalitat del traçat original.

Com a anècdota, només dir que Terramar comptava amb peralts de 60 graus… que és una animalada en tota regla, convertint-lo en un dels traçats amb més inclinació que s’ha fet mai. Clar que això implicava alguns “efectes secundaris” que als pilots no els hi agradava gens, com que les transicions de curva (peraltada) a recta eren massa sobtades. Mai plou al gust de tothom, sembla…

En aquest enllaç trobareu un bon grapat de fotos del circuit català, en una trobada de Lancias a la que va anar el bon amic Roger amb el seu Delta 🙂

Sembla ser, per sort, que les autoritats… o algunes institucions privades… o algun que altre personatge amb calers… s’ha adonat del potencial que té el tenir unes infrastructures com les de Sitges-Terramar, quasi inalterades des del dia que es van aixecar, fa quasi 90 anys. I pel que he pogut llegir en segons quin lloc, sembla ser que un hotel i un museu estan sent projectats a les instal·lacions properes al circuit.

Hi ha llum al final del túnel, senyors. Jo personalment havia perdut tota esperança, més encara quan vivim en un país on les proves automobilístiques són més un problema que una bendició (a excepció de la Formula 1, el RallyRACC i el mundial de MotoGP, pel que sembla). A veure on ens porta tot això. El que està clar és que amb Terramar no tenim res a envejar als nostres veïns de parla anglesa. Bé… a excepció d’Indianapolis…

Wikipedia: Terramar | Brooklands | Indianapolis | Galeria de fotos: Roger Serrano

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: