Audi Sport Quattro S1 E2 RE15 PDK

Si fesim una enquesta entre els aficionats als rallys tot preguntant quin és el cotxe més espectacular de la història, el favorit de la gent, apostaria a que la resposta majoritària seria el Audi Sport Quattro S1. Curiosament, no va ser el cotxe més exitós, ni el més ràpid (aquests honors corresponien al Peugeot 205 T16 i al Lancia Delta S4)… però si que va ser el que més agradaba als aficionados. I de fet, fins i tot avui en dia, ja sigui al Eifel o al Legend Rally, segueix sent el cotxe que tothom vol veure.

Aquest que veieu a la foto n’és un bon exemple. Però no és un S1 qualsevol. No. Aquesta unitat, xasís RE15, és un dels 20 Sport Quattro S1 originals, i va ser fabricat per participar al Rally Acropolis 1986. Malauradament, i després del tràgic accident de Henri Toivonen amb el Delta S4, els grups B van desaparèixer d’un dia per un altre. En conseqüència,  aquest S1 RE15 no va arribar mai a prendre part a cap rally del mundial. És a dir, zero kilòmetres “oficials”.

Per si aquest fet no el fes prou especial ja de per si, aquesta unitat era 4 centímetres més llarg que la versió curta SWB, i tenia el motor full spec de 610 cavalls. Una màquina, vamos. Però el que el fa realment especial, veritablement únic, és que comptava amb una caixa de canvis de doble embrague seqüencial PDK. Que vol dir això? Doncs que la tecnologia que justament aquest any Porsche per fi ha aplicat als seus cotxes de sèrie, Audi ja la feia servir fa 25 anys als rallys.

Originalment desenvolupada per ser utilitzada en el Porsche 962C de grup C, aquest canvi de doble embrage funciona de la següent manera: quan el cotxe té la primera velocitat seleccionada, l’embragatge ja té “preseleccionada” la segona, de manera que els canvis entre velocitats són rapidíssims (del cagar). Quan el cotxe circula amb la segona velocitat seleccionada, l’embragatge té “preseleccionades” la primera i la tercera. I així successivament. Em perdonaran els experts en la matèria si he dit alguna cagada major, però és que jo de tènica en se més aviat poc. Només volia donar una idea general del funcionament d’aquests sistemes. (DSG per Volkswagen, PDK per Porsche.)

El cotxe va pertànyer originàriament al propi Walter Röhl (llegenda viva, el paio), el qual el va vendre al actual propietari: Michael Gerber. Malauradament, aquest bon home té previst substituïr el canvi per un de convencional degut al elevadíssim cost de manteniment que implica una tecnologia d’aquesta mena. Per sort, però, YouTube està ple de videos on encara poder gaudir, veure i sentir aquesta màquina tan especial – i si pareu bé la orella, fins i tot sentir els canvis de velocitat d’aquesta caixa PDK.

Finalment, hi ha aquest clip del S1 entrenant al RAC Rally de 1985:

Via TheAutoUnion.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s