DTM History – The Golden Years

M’imagino que no cal que us digui que detesto el format actual del DTM. Els Audi A5, Mercedes-Benz C-Klasse Coupe o el nou BMW M3 que en ell hi participen no tenen res a veure amb els cotxes de carrer en els que suposadament estan basats. Són, per així dir-ho, uns prototips amb carrosseries que recorden certs models de sèrie. Ni més, ni menys. Lluny queden els BMW E30 M3 o el Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II — com el de la imatge — que, sota reglamentació Grup A, tant espectacle van donar a finals dels 80 i principis dels 90. La clau en tot plegat és que per poder homologar la versió de competició, cada fabricant havia de desenvolupar una versió de carrer i fabricar un determinat nombre d’unitats. Sense anar més lluny, aquesta va ser la raó de ser que va portar als enginyers de BMW M GmbH a presentar el BMW M3 original, el qual no era res més que un Serie 3 adaptat a les necessitats específiques d’un campionat com el DTM. Eren, i m’imagino que estareu tots d’acord, els anys daurats d’aquest certàmen.

A mitjans dels anys 90 la cosa va començar a desmadrar-se una mica. BMW va deixar el campionat en vista de la escalada de costos que se’ls hi venia a sobre. Alfa Romeo, per contra, va decidir unir-se amb un dels cotxes de cursa més macos que mai s’han fet — el 155 V6 TI. Per acabar-ho d’adobar, els responsables del DTM van decidir ampliar fronteres convertint un camionat eminentment alemany en tot un ITC — International Touring Car Championship. El resultat van ser uns anys — de 1993 a 1996 — on la tecnologia present als diferents equips oficials tenia molt poc a envejar a la que es feia servir a la Formula 1: suspensió activa, electònica, tracció total, etc.

Clar que tot això va tenir un cost: l’any 1997 tot s’en va anar a la merda — un fet en el que també va contribuir l’ascensió del FIA GT — obligant als responsables del campionat a tancar la paradeta fins l’any 2000, quan el DTM va tornar, això sí, amb un format que poc o res tenia a veure amb l’esperit original. Per sort sempre ens quedaran videos com aquests, plens d’acció, contacte i batalles èpiques entre els BMW i els Mercedes-Benz de la època. Estic segur que els vaig publicar en alguna altre ocasió, però aposto a que no us importarà tornar-los a veure. M’equivoco?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s