La curiosa moda dels cotxes actuals amb decoracions retro

Com ja sabeu, a un servidor li encanten els clàssics. Massa i tot, diria. I si són de competició, millor encara. I és curiós, perquè mai he tingut la sort de viure en primera persona el que molts descriuen com la època daurada de l’automobilisme, mai he estat al Turini, de nit i amb neu fins els genolls, veient passar pel davant monstres com el Quattro S1 o el Delta S4 pilotats per autèntiques llegendes. Mai he vist els mítics Porsche 956 baixar per Mulsanne a 400 km/h, ni he disfrutat de la Targa Florio o de la Formula 1 al circuit de Montjuïc. I tot i així, abans em quedo amb qualsevol d’aquests escenaris que amb l’automobilisme modern, desgraciat per sempre per culpa del màrketing, els drets televisius i l’excés tecnològic dels cotxes moderns.

Obviament, els fabricants no són aliens a aquesta passió pel món dels clàssics que cada cop captiva a més i més gent, i prova d’això són alguns dels cotxes que veuran la llum al saló de París que obrirà les portes demà mateix. Per començar tenim el Abarth 695 Fuori Serie. Deixeu-me dir d’entrada que amb tantes versions diferents (però exactament idèntiques) que el fabricant italià ofereix avui en dia vaig molt perdut. En el cas concret del Fuori Serie, estem parlant de la mateixa base que els tan crititats — per un servidor — Tributo Ferrari i Tributo Maserati, i no és més que una petita mostra del catàleg de personalització que Abarth ha engegat per a la seva exclusiva clientela (i dic exclusiva perquè els seus cotxes cada cop són més prohibitius). El seu ganxo? Lluir els mateixos colors que el FIAT 131 Abarth de 1976. I només per això, a mi ja em tenen el cor robat.

La segona marca en recuperar els colors de guerra que lluia durant els anys 80 es Peugeot, presentant-se a la cita parisina amb un nou Peugeot 208 R5 de rallyes (una cosa similar a un S2000, entenc) vestit amb les mítiques franges vermelles, blau marí, grogues i blau cel. Clar que la marca francesa ja ve fent servir aquesta decoració retro des del passat mes de maig, quan va presentar el més modest Peugeot 208 R2. O el Peugeot Racing Cup 208, que pel cas ve a ser el mateix. Per una marca que molts aficionats vam donar per perduda — al més pur estil Lancia — resulta curiós i engrescador veure com recuperen uns colors que en el seu dia van vestir pilots com Juha Kankkunen o Ari Vatanen. Ara el que està per veure és si el fabricant francés s’anima a treure al mercat una versió Rallye pels més puristes com sí ha fet un concessionari de la marca a Le Mans. No em digueu que no seria genial…

Un altre cas paradigmatic és el del nou Porsche 918 Spyder. Com ja vaig comentar l’altre dia, el fabricant alemany oferirà una versió esportiva anomenada Weissach, la qual comptarà amb millores aerodinàmiques, menys equipaments i una reducció del pes d’uns 35 kilos. Per a tots aquells que vulguin que la gent sàpiga que la seva unitat compta amb totes aquestes millores, a Porsche s’han animat a presentar dues decoracions d’allò més evocatives: una amb els colors de Martini Racing, tal i com ja s’ha vist en les sessions de prova al Nürburgring, i una altra amb els de l’equip Salzburg.

Fa un parell d’anys Ferrari va intentar fer una jugada similar amb el Ferrari 599 GTO, oferint de sèrie la mateixa decoració que a principis dels 60 va vestir el mític 250 GTO. Una discreta tonalitat gris, un parell de cercles en blanc, una franja groga creuant el capó transversalment i les llandes pintades en negre. No calia més.

Clar que això de juntar un cotxe modern amb una decoració evocativa no sempre surt bé. L’exemple de Renault no podria ser més il·lustratiu, i és que el que els francesos han fet amb la “marca” Gordini no té nom. Una nomenclatura que tranquilament podria haver substituït a la de Renault Sport, englobant els models més prestacionals de la marca i tota la seva activitat esportiva — una cosa així com John Cooper Works, tot i que des de que hi ha una versió disponible pel Countryman ja no sé què pensar –, es va convertir fa uns mesos en tot un insult a la figura del motorista francés. De veritat calia menysprear el nom Gordini associant-lo a un model com el Renault Wind, i amb un motor que no arriba ni als 80 CV? No hagués estat millor reservar el color blau i les franges blanques per models marcadament esportius, tal i com ho eren, allà pels anys 60 i 70, els Renault 8 Gordini i companyia?

En fi. Tan de bo aquesta moda continui uns quants anys més, que les marques segueixin recuperant decoracions de èpoques passades, associant-les a models actuals a l’alçada dels seus avantpassats. Un Audi TT-RS amb els colors de l’Audi Sport Quattro S1 de Walter Rörhl, un Renault Clio Sport amb els colors del Williams, un BMW M3 amb els colors de Jägermeister. Clar que, posats a escollir, no cal que us digui que jo sempre em quedaré amb l’original.

Un pensament sobre “La curiosa moda dels cotxes actuals amb decoracions retro

  1. De can Peugeot t’oblides del 905 que competia a Le Mans a principis dels 90, però certament el 208 R5 fa trempar! (de fet, jo al 205 vaig dur les franges al maleter i capó)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s