La particular relació entre Porsche, Apple i Steve Jobs

Des de que un amic em va introduir en el meravellós món dels MacBook, haig d’admetre que tinc una certa debilitats pels productes Apple. Fanboy? Pot ser — però no tant com per fer nit davant d’una Apple Store per poder ser dels primers en comprar el nou iPhone. En canvi, la marca per la que sí faria nit al ras — preferiblement a Le Mans, per veure com torna a guanyar en el seu retorn l’any 2014 — és Porsche. Curiosament, el fabricant alemany i la empresa co-fundada per Steve Jobs tenen molts més punts en comú del que un podria imaginar-se. Comencem?

L’any 1985, poc abans de ser acomiadat de la empresa que ell mateix havia fundat només uns anys enrera, Jobs va decidir incentivar al seu equip de comercials amb un bonus d’allò més especial — un Porsche 944. Tot i que avui en dia no es tracti d’un dels models més cotitzats de la marca, s’ha de reconèixer que a mitjans dels 80 era un esportiu de referència. No és d’extranyar, doncs, que a la resta de treballadors d’Apple no els hi sentés del tot bé aquest privilegi. I encara m’extranya menys que John Sculley l’acabés acomiadant per prendre decisions com aquesta.

La segona història la he trobat a la revista 9Magazine i ens arriba a través del testimoni de Randy Adams, antic enginyer de software a NeXT, la empresa que Jobs va fundar poc després de ser acomiadat d’Apple. Digue’m que per aquella època Steve Jobs havia aconseguit acumular una petita fortuna, sobretot després de vendre’s bona part de les accions que conservaba del gegant informàtic. Sigui per això que alguns descriuen com la crisi dels 30, sigui per mirar de alegrar-se una mica o sigui perquè senzillament agradava i tenia els diners per comprar-lo — Steve Jobs va acabar regalant-se un Porsche 911. I Randy Adams un altre.

Un bon dia, Steve Jobs va entrar a les oficines de Palo Alto una mica revolucionat, tot dient-li a Adams que havien de moure els cotxes de davant de l’edifici. La raó? Ross Perot estava a punt d’arribar disposat a invertir 20 milions de dòlars a NeXT. Jobs simplement no volia que Perot es pensés que ell i Adams eren rics. Que ho eren, per cert. Unes hores després, i amb els Porsche ben amagats a l’altre cantó de l’edifici, l’empresari nordamericà va donar el vist-i-blau a la operació. Win.

La tercera i darrera connexió entre Steve Jobs, Apple i Porsche data de 1980, any en que la empresa fundada per Jobs es va convertir en el patrocinador principal del Porsche 935 K3 de Bob Garretson. La relació no és casual: Garretson Enterprise tenia les instal·lacions a Mountain View, a tocar de la seu d’Apple a Palo Alto. Val la pena donar un cop d’ull a les fotos que publica digitaldtour, fetes a les 5 hores de Riverside de 1980 i on Garretson va finalitzar en segona posició. No em negareu que amb aquesta decoració aquest 935 K3 no és espectacular…

Tot i que la carrera esportiva del pilot nordamericà no és per tirar coets, Garretson va aconseguir guanyar les 24 hores de Daytona l’any següent, fent equip amb Brian Redman i Bobby Rahal.

Irònicament, el principal competidor d’Steve Jobs, Bill Gates, també tenia una certa debilitat pels models fabricants a Stuttgart. No fa gaire, un Porsche 930 Turbo de 1979 que havia pertangut al co-fundador de Microsoft va ser adjudicat per $80.000. No obstant, si la relació Gates-Porsche es coneix per alguna cosa és per la de maldecaps que va tenir alhora d’homologar el Porsche 959 als Estats Units. Fins a tretze anys es va passar l’esportiu alemany als magatzems de la duana del port de Seattle esperant que es solucionés el problema, una solució que no va arribar fins que el govern va permetre la importació de vehicles amb un cert interés històric.

Foto: digitaldtour

Anuncis

2 thoughts on “La particular relació entre Porsche, Apple i Steve Jobs

Add yours

  1. T’has llegit el llibre de la biografia?

    Jo crec que Steve Jobs tenia certa mania per tot lo que era alemany…sino recordo malament dsprs del Porsches…van vindre Mercedes.
    I els productes Apple estan inspirats en productes Braun….
    😦

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: