Cinc raons per les que aquest any he deixat de ser soci del Circuit de Catalunya

circuit-de-catalunya-barcelona

No estic del tot segur, però diria que el primer any que vaig anar a veure la Formula 1 al Circuit de Catalunya va ser la temporada 1991. O pot ser va ser l’any següent, no ho sé. Per ser soci — o “col·laborador”, com en deien abans — encara haurien de passar dos o tres anys més, moment des del qual no he deixat de ser-ho fins aquesta temporada. Han estat uns 15 anys on moltes coses han canviat i moltes altres ni s’han tocat. He vist el WTCC, el FIA GT, les ELMS, Formula 1, MotoGP; he estat soci de “pelouse” i de tribuna, he participat a les tandes en més d’una ocasió; he competit al CER, a les 24 hores i al català de velocitat. Però des de fa uns anys — i entenc que bona part de culpa també la té la famosa crisi de la que tothom parla — les coses no han parat d’anar a pitjor. I és per això que he decidit donar-me de baixa com a soci. Aquí van les cinc raons que m’han portat a prendre aquesta decisió.

1.- “Pelouse Privilege”

Des de que sóc soci, i a excepció de tres anys en el que vaig ser soci de tribuna, sempre he anat a la zona de pelouse que hi ha a final de recta, a l’interior. En els primers anys encara s’estava prou bé, doncs el boom que la Formula 1 ha experimentat amb Fernando Alonso encara no s’havia produït. Des de llavors, però, si un volia agafar un lloc decent s’havia de plantar al circuit abans de les 8:00 per muntar el camp base. I no moure’s d’allà a risc de perdre el seient, evidentment!

Race-Start-Spanish-Formula-One-GP-2011

Clar que el pitjor no era només allò. Enlloc de “seient no numerats”, el que hi havia en realitat eren unes fustes d’allò més incòmodes que no han canviat des de que es van instal·lar ara fa 15 anys. Haver d’estar allà assegut durant vuit hores era un autèntic suplici. Això provocava que la majoria de la gent s’emportés les cadires de casa seva, bloquejant la visió en moltes ocasions a la gent del darrera. Per no parlar de les macro-carpes de càmping que el Circuit va acabar prohibint…

És per això que mai he entés el concepte “privilege” que hi ha en tot plegat. L’edifici, remodelat fa un parell d’anys, està MOLT bé. Les coses com són: els lavabos estan nets, hi ha un bar, una barbacoa, gronxadors, una zona de pic-nic (on s’hi va a risc de perdre el seient), tens televisors, et donen els temps, les classificacions i les llistes d’inscrits, etc. Tot molt maco. Però allà on els socis han d’estar asseguts sí o sí durant vuit hores ni tocar-ho. Podriem fer esglaons de ciment com jo he vist a Magny Cours…

2.- Perquè hi ha vida més enllà de la Formula 1 i MotoGP

La Formula 1 i les motos estan molt bé. A vegades. D’altres són una veritable tortura soporífera (parlo de la Formula 1). Però el que està bé és l’espectacle que gira al voltant d’aquests dos aconteixements, i el fet de sentir-te part de quelcom important: veure el resum a la tele i dir “jo vaig ser-hi”. No obstant, hi ha vida més enllà de la Formula 1 i MotoGP — el WTCC, les ELMS, el DTM — i el circuit sembla ignorar-ho any rere any.

Cert és que quan aquestes curses han passat per casa nostra, les grades quasi sempre estaven buides. Però això és culpa de tots: de la poca publicitat que se li dona a segons quins aconteixements, de les poques activitats paral·leles que s’organitzen, i del fet que — no ens enganyem — la major part de socis del circuit només estan interessats per la Formula 1 i el MotoGP. Alguns segur que ni tan sols deuen saber qui era Nigel Mansell o Kevin Schwantz…

014

Però això no treu que es puguin oferir altres curses apart de la Formula 1 i les motos. Aquest any tenim les V de V i l’Esperit de Montjuïc, les World Series, les dues 24 hores tant de cotxes com de motos, el CER, el CEV i el català de motos i cotxes. El millor de tot, els clàssics. Fora d’això, i deixant de banda les World Series, RES. Ni WTCC, ni DTM, ni cap prova de resistència internacional amb un mínim de prestigi.

Està clar que en un contexte de retallades, d’algun lloc han de sortir els calers. I totes aquestes curses deuen costar diners. Però tenint en compte que per tenir la Formula 1 tranquilament estem parlant de 20 milions d’euros l’any, dels quals el Circuit tinc entés que només recupera el que pugui treure de les entrades, no seria millor destinar aquests diners a alguna cosa més interessant? Diversificar…

3.- Molt poc vincle amb el motor català

Com pot ser que la instal·lació relacionada amb el motor més important de Catalunya aculli tan poques activitats… diguem-ne… menors? Què passa amb les trobades de clàssics, les concentracions de clubs? Com pot ser que a Arbúcies s’ajuntin 650 cotxes i el Circuit ni es plantegi fer un dia de portes obertes “amb cap i peus” com es fa al Jarama? Sempre he pensat que el circuit sovint es comporta d’una manera una mica elitista: si no ets la Formula 1, o si no portes un bon feix de bitllets a sobre no ens interesses. I aquesta distància amb la realitat del motor català no deixa de ser paradoxal: que petites entitats com els Amics dels Clàssics d’Osona siguin capaços d’organitzar 4-5 trobades l’any i que el Circuit no mogui ni un dit “pels de casa” és una mica trist.

4.- Poques tandes i cares

Les tandes al Circuit de Catalunya són cares i a més a més estan molt mal muntades. I ho dic com a usuari. Són cares perquè pagar 38 euros (49 euros si no ets soci) per només mitja hora són molts calers, més encara si tenim en compte que les “tandes anti-crisi” que s’organitzen a altres traçats són molt més econòmiques i ofereixen en proporció molt més temps en pista per euro gastat.

El que sempre m’ha mosquejat és la barreja motos-cotxes amb tandes intercalades. Tenir sessions separades per més d’una hora, quan a pista només es roda mitja horeta (si no hi han banderes vermelles), talla bastant el ritme. No seria millor muntar tot un dia reservat per a cotxes, amb tandes seguides, i un dia només per motos? I ja posats, no seria també millor oferir tandes reservades únicament per a vehicles de competició? Recordo com fa 10 anys la majoria de cotxes a les tandes eren de competició, de gent que anava a entrenar. Ara amb la popularització dels trackday ja quasi no s’en veu ni un (perquè entrar amb un cotxe de curses amb 20 cotxes de carrer al voltant és un perill, creieu-me).

z_1212160689

5.- Per què no un carnet de soci sense dret ni a la Formula 1 ni a les motos?

Això no és realment un motiu pel que m’he donat de baixa, però d’existir aquesta possibilitat jo segurament seguiria sent soci. Parlo d’un carnet de soci sense dret ni a la Formula 1 ni a MotoGP. Com qui és soci del Barça però no té seient al Camp Nou. Un carnet que et garantís l’entrada a totes les curses “de segona”: World Series, Esperit de Montjuïc, CER, 24 hores. Moltes d’elles són ja de per sí gratuïtes, però en la majoria l’accés al paddock està restringit (i això és una putada amb la que hauré de lidiar aquesta temporada). Un carnet que t’oferís descomptes en entrades per la Formula 1, descomptes a les tandes, que et garantís l’accés a les tandes sense pagar els 5 euros que et claven a la entrada només per accedir-hi.

Estic segur que aquesta seria una solució a la que molta gent s’hi sumaria. Jo recordo que a finals dels 90 ens juntàvem 5-6 amics a pelouse per veure la Formula 1. Ara cap d’ells és soci. I a tots ells els hi encanta l’automobilisme!! Com és això? Com pot ser que el circuit no ofereixi una solució per a tota la gent a la que li agrada el motor en el sentit més ampli de la paraula, però que a la Formula 1 els hi fa mandra anar per les retencions i les vuit hores pudrint-te al sol a la “Pelouse Privilege”? Crec que no ofertar una opció així és un grandíssim error. Però clar, aquí el que interessa és la Formula 1, i només la Formula 1.

Fotos: Gremimotor, Fourtitude, Circuit de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: