El Ferrari F40 més ràpid del món

tumblr_mjmwsgejC51rvoixgo1_1280

El Ferrari F40 és un cotxe molt, molt ràpid. Pot ser no ho és tant com un Bugatti Veyron, però a finals dels anys 80 poques coses podien agafar les velocitats que agafava el biplaça de Maranello. No obstant, i per paradoxal que pugui semblar, el fet d’haver estat desenvolupat pensant en els circuits va penalitzar lleugerament la seva velocitat màxima — i això que podia agafar els 324 km/h! L’aleró del darrere, per exemple, generà càrrega aerodinàmica a costa d’oferir una mica de resistència a l’aire. És un joc d’equilibris: més càrrega implica menys velocitat, i viceversa.

Què passa, doncs, quan no hi ha revolts a la vista i l’únic que ens interessa és anar el més ràpid possible? Benvinguts als llacs salats de Bonneville, el paradís de la velocitat. L’any 2006, Amir Rosenbaum va decidir inscriure-s’hi amb el seu cotxe: un Ferrari F40. A priori els organitzadors no les tenien totes: la seva configuració de motor central i l’aleró posterior no eren la millor combinació per còrrer a Bonneville. Un cop d’aire i el cotxe podia perdre el control i aixecar-se com un avió (algú recorda els Mercedes-Benz CLR?).

Obviament, el Ferrari F40 no es va dissenyar pensant en esdeveniments com aquest. Les seves descomunals rodes o l’aleró posterior penalitzen molt la velocitat màxima. S’havia de buscar una solució. Per les primeres es va optar per muntar rodes davanteres de dragster, amb una banda de rodadura molt petita. I és que més que “conduir” sobre els llacs salats, el que es fa és “planejar” — literalment. Pel tema de l’aleró simplement es va mirar de compensar l’excès de resistència amb més potència. La resta es va deixar intacte.

El resultat? 355 km/h de velocitat màxima, o el que és el mateix, 221 mph. Tenint en compte que la versió “normal” ja de per sí arribava (teòricament) als 324 km/h, podria semblar que aquests 31 km/h de més tampoc són gran cosa. Penseu que a partir de certes velocitats — i d’això els enginyers que fan dissenyar el Veyron en saben un munt — cada km/h adicional necessita una dosi extra de potència, així que tot i que al video no es menciona, no m’extranyaria que aquesta unitat tingués més de 600 CV (els F40 LM arribaven als 700 CV, així que tampoc és tan improbable).

Sigui el que sigui, no us perdeu aquest petit video-documental on s’explica l’aventura del “Ferrari F40 més ràpid del món”, recuperat set anys després gràcies a Top Gear.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: