La estratosfèrica pole position de Mark Blundell a les 24 hores de Le Mans de 1990

2013-02-25-nissan-r90-1990_1_ap_615

 

Què se sent al pilotar un monstre amb més de 1.000 CV? Oblideu-vos per un moment del Bugatti Veyron, el Hennessey Venom GT o el Koenigsegg Agera. Parlo de 1.000 CV de veritat, dels que entren de cop i sense avisar. L’any 1990 Nissan es va presentar a les 24 hores de Le Mans amb el R90CK, un sport-prototip de Grup C equipat amb un 3.5 V8 bi-turbo capaç de rendir 1.200 CV en configuració de qualificació. Era un monstre, un autèntic míssil balístic capaç de superar els 360 km/h DESPRÉS de que els organitzadors decidissin muntar tres chicanes a la recta de Mulsanne.

Mark Blundell va ser el pilot encarregat d’aconseguir la pole position, després de jugar-s’ho a cara o creu amb Julian Bailey. La competència era ferotge: els Jaguar XJR-12 oficials (i eventuals guanyadors de la prova), els Porsche 962C, Toyota, Mazda, els altres R90CK, etc. La cosa no seria fàcil, i menys amb 1.200 CV sota el peu dret propulsant les rodes del darrere. El pilot britànic ho descrivia molt bé:

“Era una puta granada, una bomba esperant ser detonada. Realment era el tot o res. Feiem 380 km/h a la recta de Mulsanne, i això després de que muntessin les chicanes! La gent de Nissan controlava el motor per telemetria, i a mitja volta em van dir que s’estava sobrecalentant i que havia d’abortar la volta. No volien veure com el seu motor explotada en directe per televisió. Jo vaig pensar “cullons, arribats fins aquí ara no penso parar”, així que vaig desconectar la radio.”

Com si d’un miracle es tractés, el motor va sobreviure el temps just per completar la volta… aconseguint la pole position amb un marge de SIS SEGONS respecte el segon classificat. Sis segons. Un món. Per desgràcia a la cursa no hi va haver tanta sort, amb problemes mecànics que van obligar al Nissan R90CK de Mark Blundell, Julian Bailey i Gianfranco Brancatelli a retirar-se quan només portaven mitja cursa. Això sí, pel record queda una de les voltes onboard més ACOLLONANTS que he vist mai al circuit de Le Mans. Imprescindible.

Via Motorsport Retro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s