El Nürburgring està en venda (i la cosa no pinta bé)

184

És curiós que quan sentim parlar de casos de corrupció al nostre país sovint mirem cap al nord d’Europa amb una barreja d’enveja i admiració. A vegades, però, les coses no són del tot com semblen, i si no només cal que doneu un cop d’ull a tot el que està passant al voltant del Nürburgring. Des de la setmana passada la situació sembla que ha arribat a un punt de no retorn en la que els dubtes sobre el futur del circuit alemany no paren d’acumular-se. Després de que els antics gestors del traçat de Gran Premi deixessin un forat de 400 milions d’euros al més pur estil PP de València (una història que trobareu molt ben explicada aquí), el govern de la regió s’ha decidit a recuperar calers per la via ràpida: venent el circuit. I sí, això també inclou el Nordschleife. I el Karussell. Tot el pack.

Obviament això genera molts dubtes sobre el futur del Nürburgring-Norschleife (el traçat de Gran Premi, sincerament, me la porta bastant fluixa). I és que amb una gestió privada “esdeveniments” com les touristfahren podriem tenir els dies comptats tal i com les coneixem. Fins ara, aquestes “tandes públiques” es duien a terme en una carretera “de peatge sense límit de velocitat i amb sentit únic” on s’havien de respectar les normes bàsiques de circulació (encara que sembli mentida): avançar per l’esquerra, no enganxar-se al de davant, etc. En cas d’accident fins i tot la policia podia arribar a treure el cap per dir la seva, com passa en qualsevol altre via pública. Amb el canvi d’una gestió pública a una privada no està clar que la cosa hagi de funcionar de la mateixa manera.

Això per no parlar de la pròpia viabilitat econòmica de les touristfahren. Segons vaig llegir a Bridge to Gantry fa uns mesos, el Nürburgring genera uns 150.000 euros diaris en aquestes jornades “públiques”, tota una temptació per a qualsevol possible inversor. Què passa, però, si aquests prefereixen cobrar preus més alts o, directament, cedir el circuit per esdeveniments privats?

L’altre cara de la moneda són les empreses que treballen al Nürburgring de manera indirecte, com les de lloguer de cotxes — Rent4Ring, Rent-Racecar, etc. Podria ser que els nous propietaris del traçat decidissin cobrar una prima per poder operar (i guanyar diners) a les seves pròpies instal·lacions, amb el que els lloguer serien encara més alts. O la temptació d’obligar a tothom qui vulgui llogar el circuit a allotjar-se en un dels hotels del Nürodisney (com alguns es referèixen a la zona del traçat de Gran Premi), tal i com ja van fer els anteriors gestors, responsables del forat de 400 milions d’euros que ens ha portat a on estem. En aquest cas, bona part de la activitat econòmica de la que viuen pobles com Adenau o Nürburg podria començar a perillar.

Per sort la gent no s’ha quedat de braços creuats. Bridge to Gantry és un bon lloc per estar al dia de tot el que passa al Nürburgring. En una de les darreres entrades explicaven que ja s’han fet gestions (i mobilitzacions) perquè el circuit de Gran Premi es desvinculi del Nordschleife, amb el que la venda d’un no implicaria el canvi de titularitat de l’altre, mantenint així l’estatus actual de “carretera pública). Fins i tot l’ADAC (una mena de RACC a la alemanya) no ha trigat en criticar la decisió de vendre el vell Nürburgring. Actualment es diu que hi ha entre 5 i 10 “compradors” interessats, amb ofertes que giren entorn dels 130 milions d’euros (una ganga tenint en compte que estem parlant de la meca del motor a nivell mundial). D’acabar duent-se a terme la venda, la única cosa que demano és que el comprador final estigui lligat d’alguna manera al món del motor — Audi, BMW, Daimler, ADAC, qui sigui — enlloc de ser un fons d’inversió amb seu social a Dubai i amb l’únic objectiu de fer diners i tenir satisfets als inversors.

Veurem com acaba tot plegat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s