Toyota MR2 222D, el Grup B/S de rallyes que (per desgràcia) mai va veure la llum

tumblr_mj8x31HH3A1qbbs12o1_1280

L’accident de Henri Toivonen i Sergio Cresto al Tour de Corse de 1986 va significar un punt i apart en el món dels rallyes, carregant-se d’una tacada els mítics Grup B i, de passada, un bon grapat de projectes que haurien d’haver aparescut durant els següents dos o tres anys. Aquest és el cas del prototip que Audi va desenvolupar pensant en la categoria Grup S o dels revolucionaris (i experimentals) Lancia ECV i ECV2. I també és el cas del Toyota MR2 222D que avui ens ocupa i que he trobat per Tumblr. Tot i que per fora pugui semblar un MR2 “una mica preparat” com qualsevol altre, la realitat és ben diferent.

El 222D va ser la resposta de Toyota als Audi Sport Quattro S1, als Peugeot 205 T16 i als Lancia Delta S4. El Toyota Celica TCT (Twincam Turbo) de Grup B s’havia mostrat força competitiu en rallyes “durs” com el Safari o el Costa d’Ivori, en va aconseguir la victòria tant el 1985 com el 1986. El problema venia quan tocava afrontar els revirats trams europeus, un escenari on els monstres de Lancia, Audi i Peugeot es mostraven molt, molt més competitius. D’aquí que el Toyota Team Europe (TTE) comencés el desenvolupament d’un nou cotxe — denominat internament 222D — a finals de 1985.

Equipat amb un quatre cilindres turbo en posició transversal, rendia una potència que segons on llegeixes rondava els 750 CV (altres fonts parlen d’un motor V6). Tenint en compte que la rumorologia popular també apunta a un pes d’uns 750 kilos, estem parlant d’una relació pes-potència d’1 CV per cada kg. Quasi res. Clar que, donat que el MR2 222D mai va arribar a veure la llum, tota aquesta informació té més d’especulació que de rigor científic… però per somiar que no quedi, oi? És una llàstima que tots aquests projectes no veiessin finalment la llum, clar que veient com anaven de ràpid els cotxes durant la temporada 1986, quasi que millor.

Com a mínim ens queda el consol de que Toyota no va tancar el MR2 222D en una nau industrial i va tirar les claus al mar. L’any 2008 el va fer aparèixer per sorpresa al Goodwood Festival of Speed, i jo també recordo haver-lo vist pel service de l’Eifel Rally l’any 2006 (tot i que puc estar equivocat, aviso). En definitiva, es tracta del clàssic exercici del “i si”… tot i que si prenem com a exemple el que els nipons van fer a la Formula 1, pot ser quasi que millor que tot quedés en això…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: