El curiós origen del BMW Serie 3 Touring

Captura de pantalla 2013-05-08 a la(s) 12.29.17

Durant els anys 80, el BMW Serie 3 només s’oferia amb carrosseria de dos i quatre portes. Què passava, doncs, si un volia anar-se’n de vacances amb la seva familia i no tenia prou espai per carregar tot l’equipatge? Aquest és el dilema al que va haver de fer front Max Reisböck, aleshores enginyer i treballador de BMW, donant com a resultat una de les històries més curioses que he sentit en molt de temps. El que va fer Reisböck va ser comprar un BMW Serie 3 de quatre portes siniestrat i reconvertir-lo en el primer Serie 3 Touring de la història al garatge d’un amic.

Aquí no hi ha ni departaments de producte, ni enquestes internes, ni maquetes en argila, ni estudis de mercat, ni projectes secrets, ni proves al Nürburgring. Simplement dos amics, un Serie 3 fet caldo, un soldador i (probablement) unes quantes weißbiers. Per no haver no hi havia ni plànols: tot estava al cap de Reisböck. El resultat és, curiosament, un dels familiars que a mi personalment més m’agraden: simple, senzill, i molt similar al model de quatre portes en el que estava basat. No era un invent revolucionari, doncs això de les carrosseries familiars ja feia dècades que existia als Estats Units, però sí un punt d’inflexió pel fabricant alemany.

Captura de pantalla 2013-05-08 a la(s) 12.57.52

A BMW li va agradar la idea, i tres anys després el primer Serie 3 Touring sortia de fàbrica pràcticament sense diferències respecte al projecte de Reisböck. L’únic canvi important es trobava a la part baixa del maleter, on degut a que els pilots posteriors eren fixes en el prototip, quedava una obertura molt desigual (anomenada “obertura per caixa de cerveses”, ja que tenia la mida exacte d’aquestes). BMW va optar per situar els pilots en la pròpia porta del maleter, de manera que amb aquesta solució la part baixa quedava uniforme i plana. Pel que fa a la resta, pràcticament sense canvis.

Actualment BMW ofereix carrosseries Touring en la Serie 3 i la Serie 5, a les que també hem de sumar els X1, X3 i X5 i, en menor mesura, els Serie 3 GT i Serie 5 GT. En aquest sentit resulta curiós que una cosa que donem per fet en tots aquests models (la disponibilitat d’una carrosseria familiar), partís d’una idea esbojarrada d’un treballador de la casa, qui només volia tenir una mica més d’espai per portar el tricicle de la seva filla de vacances. Llàstima que des de llavors aquest “romanticisme” s’ha perdut entre departaments de producte, estudis de mercar i caps de marketing.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: