RR13: visita al Porsche Museum en el 50 aniversari del 911

1

Com us vaig comentar l’altre dia en el “petit” avançament del que va donar de sí la Rebel Run 2013, la primera de les parades que vam fer durant el cap de setmana passat va ser el Porsche Museum, visita obligada per qualsevol persona que senti un mínim interès pel fabricant alemany. Per fer les coses encara més interessants, del 4 de juny al 29 de setembre el Porsche Museum dedica una exposició especial al 911 ara que han passat 50 anys des de la seva presentació al saló de Frankfurt de 1963, mostrant alguns models “inèdits” que mai havien estat mostrats fins ara al museu. Comencem?

Trobareu totes les fotos (180) a Google+

3

Com que la primera impressió és sempre la que més compta, la entrada principal del museu estava presidida pel 991 GT3 RSR guanyador de les 24 hores de Le Mans 2013 en la categoria GTE-Pro, amb tota la seva bruticia, mosquits i petites ferides de guerra. El dia anterior el fabricant alemany havia organitzat un acte a porta tancada per celebrar la recent victòria, i tenien les dues unitats exposades a l’exterior del museu. Llàstima que no ho poguèssim veure…

7

Un cop dins del museu, el primer que un es troba és una sèrie de 356 entre els que hi ha algunes de les primeres unitats fabricades i algun que altre Speedster. Maquíssims.

37

Aquí un Porsche 356 SL Coupé, amb els fars antiboira, les corretges de cuir i els passos de roda carenats.

20

En un museu on el Porsche 911 és el veritable protagonista no podia faltar el 754 T7, una proposta conceptual prèvia a la presentació del 901 que podria haver canviat per sempre la estètica del coupé alemany més famós de tots els temps.

22

Parlant del 901, aquí una de les primeres unitats del 911 que van sortir de fàbrica l’any 1964. Atenció al petit detall de la matrícula acabada en 901 (tot i que a la part posterior hi havia una inscripció on es podia llegir 911).

30

Un dels cotxes que més em va alegrar el dia va ser aquest Porsche 911 R de 1969. Tot i una aparença força discreta, sobretot si el comparem amb, per exemple, el 2.7 Carrera RS de 1973, aquest és un dels 911 més rars i difícils de veure que hi ha, amb només 19 unitats fabricades.

33

Amb un pes de només 830 kilos i el motor de sis cilindres del Carrera 6, capaç de rendir una potència de 210 CV de potència, el 911 R era un cotxe de curses amb totes les lletres. Per que us feu una idea, era com si ara Porsche agafés la carrosseria actual del 991 i li muntés el motor del LMP1 que estan desenvolupant a Weissach.

34

No podien faltar les clàssiques llandes Fuchs.

49

Tot i tenir també 210 CV de potència, al costat del 911 R el 2.7 Carrera RS no té res d’especial.

60B

En canvi, un cotxe que sí que em va fer gràcia era aquest 911 S 2.7 amb la taula de surf al sostre, tot molt californià. El color i un interior en tons tirant a marrons combinaven de meravella. Al darrera, un 934 Turbo RSR de competició.

26

Si hi ha una cosa de la que van sobrats al Porsche Museum són els cotxes de curses. Un dels més curiosos de veure és aquest 910, del qual només es mostra la carrosseria de fibra amb un pes que no arriba als 130 kilos.

44

Per la brutalitat de la seva estètica, un dels meus preferits era aquest 911 Carrera RSR Turbo 2.1, pintat amb els colors de Martini Racing i amb un aleró posterior que faria les delicies de qualsevol bar de copes.

48

El 935 que hi havia just al davant tampoc es quedava enrera, tot i ni tan sols ser un dels brutals K3 de principis dels 80.

68

Seguint amb la col·lecció hi havia aquest 924 Carrera GTP Le Mans, un cotxe que en la seva versió de carrer no em diu absolutament res, però que en format curses em posa molt, però que molt tonto.

69

I si el 924 impressiona, què dir del 961 LM? Es tracta de la mateixa unitat que fa uns mesos va provar la revista evo, setena posició absoluta i guanyadora de classe a les 24 hores de Le Mans de 1986.

70

Des del darrere és tan o més impressionant que des del davant.

74

La visita continuava amb els GT1 de 1996 i 1998. Jo personalment em quedo amb la simplicitat del 993 GT1, segon i tercer a les 24 hores de 1996, tot i que la sensualitat de les línies del GT1-98 també té el seu què. Aquest darrer va aconseguir la victòria absoluta a la cursa francesa amb Aiello-McNish-Ortelli.

83

Seguint amb els cotxes de carrer, aquest 911 Turbo 4×4 Cabriolet Studio és una d’aquestes joies que mai abans havien estat exposades al museu. Es tracta d’una proposta conceptual molt especial ja que de la primera generació del Turbo mai va haver ni una variant amb tracció total ni una amb carrosseria descapotable.

88

Tan o més especial és aquest 993 3.6 Speedster, una versió de la que només s’en van fabricar dues unitats: aquesta que veieu a la imatge i un altre propietat d’un senyor anomenat Jerry Seinfeld. Sí, el mateix Jerry Seinfeld que surt a la tele.

91

Impossible no pensar en el meu amic Manel al veure aquest 3.2.

93

Un dels racons més macos del Porsche Museum és el que està dedicat al que possiblement sigui el seu model més trascendental: el 917. Aquest que veieu pintat de blanc és un prototip amb el que van experimentar un motor bòxer atmosfèric de 16 cilindres, descartant-lo finalment en favor del més convencional de 12 cilindres amb cilindrades que anaven dels 4.5 als 4.9 litres.

95

Aquí una foto del motor, amb el clàssic ventilador per extreure la calor just al mig.

97

Tot i que el 917 sovint s’associa únicament al típic 917K amb els colors de Gulf, la realitat és que hi van haver moltes més configuracions. A la foto, un 917 LH, un 917/20 i el clàssic 917K amb els colors de Martini Racing.

96

Per desgràcia algunes unitats no estaven exposades, com el brutal 917/30 de la Can-Am que trobariem posteriorment al taller on l’estan posant a punt de cara al Goodwood Festival of Speed.

104

Tot i així, aquesta absència quedava compensada amb escreix per aquest 917K pintat amb els colors de Martini Racing.

100

Un dels més divertits era aquest 917/20 anomenat “Pink Pig” per raons més que obvies.

108

Tot i que la foto pugui semblar que està cap per avall, aquesta és la forma en la que Porsche vol demostrar fins a quin punt s’enganxava a terra (o al sostre, segons es miri) el 956/962.

112

Vistos els sport-prototips i els cotxes de circuit, tocava donar un cop d’ull a les dues unitats que també van col·locar a Porsche com un dels referents al raid París-Dakar: el 911 SC de 1984 i el 959 guanyador dos anys després.

119

Una cosa que em va agradar molt del 959 del Dakar és que encara s’hi pot veure el desgast que una prova com aquesta implica pels cotxes.

123

Molt millor així que perfectament restaurat com si mai hagués trepitjat un tram.

124

Sempre m’ha fascinat molt aquesta capacitat del 959 per guanyar el Dakar i, al mateix temps, brillar també amb llum pròpia a una cursa diametralment oposada com puguin ser les 24 hores de Le Mans.

126

Tornant de nou als cotxes de circuits i d’altres versions més modernetes del 911, aquest 964 Carrera RS de la Porsche Supercup em va agradar moltíssim. Suposo que el fet de que el 964 Carrera RS sigui un dels meus 911 preferits hi ajuda…

130

Clar que a un 993 Carrera 4S tampoc li faria un lleig. No sé vosaltres però per mi aquesta és una de les versions més maques i equilibrades que Porsche ha fabricat en els 50 anys d’història del 911. He dit.

132

Petit detall curiós-friki: tots els logos de les llandes estaven rectes i en la posició adequada.

138

Sempre m’han agradat molt les barquetes de muntanya com aquest 909 Bergspyder (el 908/3 és l’altre que em té enamorat). Curiós que l’hagin posat al costat del RS Spyder LMP2. Extranya parella.

140

Clar que per extranya parella aquest 804 de Formula 1 al costat d’un monoplaça de la Indycar equipat amb motor Porsche.

142

I pensar que amb aquestes rodetes anaven a més de 300 km/h. Mama por.

149

La part final del museu estava dividida en dos seccions, una amb quatre plataformes giratòries on destacava per sobre de la resta aquest 996 GT1 Straßsenversion.

154

I un altre dedicada a la generació 997, de la que em veig obligat a destacar aquest RS 4.0, per mi el millor 911 modern que Porsche ha fabricat en molts, molt anys.

161

Darreres fotos abans de començar a fer via…

164

Com veieu, pocs museus dedicats al motor ofereixen una visió tan completa de la història de l’automobilisme com el Porsche Museum.

166

Si arribem a trigar mitja horeta més hagués tingut seriosos problemes per fer segons quines fotos sense gent al voltant. Ja ho deia Guardiola que si ens llevem ben d’hora ben d’hora…

170

Les referències al 911 són constant al llarg de tot el museu, i la veritat és que no és per menys ara que Porsche està celebrant el 50 aniversari del coupé alemany.

172

Deixant de banda els cotxes per un moment, arquitectònicament el museu també té la seva gràcia. Si jo que no tinc ni idea d’arquitectura estic enamorat, imagineu-vos un arquitecte de veritat…

175

Poc abans de la sortida, just darrere de la cafeteria, es pot veure el taller on restauren alguns dels cotxes que hi tenen exposats. Aquí teniu, per exemple, aquest 993 de la Polizei alemanya i, al fons, l’altre 991 GT3 RSR guanyador de Le Mans a la categoria GTE-Pro.

177

A l’altre banda, un 908/2 i el 917/30 de la Can-Am del que us parlava abans.

179

La guinda al pastía la va posar aquest 356 que vam enganxar entrant a l’aparcament del museu just quan marxavem, un aparcament del que parlarem, si us sembla, en una propera entrada.

Trobareu totes les fotos (180) a Google+

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s