Clàssics de sempre posats al dia: Eagle, o com estrenar un Jaguar E-Type nou de trinca

Article publicat a Motor.cat el 19 de febrer de 2013.

eagle-e-type

Fundat l’any 1984, Eagle és un preparador especialitzat en l’esportiu britànic per excel·lència — el Jaguar E-Type. Aquesta obsessió ha portat a la empresa fundada per Henry Pearman a ser considerada actualment com un dels referents indiscutibles quan parlem del biplaça de Jaguar. És el que passa quan durant un quart de segle et dediques en cor i ànima a un model específic. No obstant, en els darrers anys el model de negoci d’Eagle s’ha diversificat lleugerament en dues facetes: per un costat, la restauració, el manteniment i la compra-venda d’unitats de i per a particulars; i per un altre (que és el que més ens interessa), la posada al dia de vells E-Type amb equipament, reglatges i acabats a l’alçada dels esportius més prestigiosos del moment.

Aquesta segona faceta d’Eagle és la que més ens interessa a l’article d’avui. Tal i com es despren del reportatge que la revista evo li va dedicar a Martin Brundle, qui es mou per Londres en un Eagle E-Type Coupe 4.2 de 1965, l’objectiu del preparador anglès no podria ser més clar: agafar un clàssic amb tots els inconvenients que això comporta, i capgirar-lo per oferir un esportiu modern i actual, tan fiable com ho pugui ser qualsevol Jaguar fabricat actualment.

jaguar-e-type-speedster-eagle-3

El catàleg de Eagle consta d’elements tant de confort — com l’aire acondicionat o els sensors d’aparcament — com d’altres pensats per treure el màxim rendiment al cotxe: reglatges de la suspensió i geometries una mica més agressives, carrosseries reforçades, llandes més amples equipades amb pneumàtics moderns (tot i que sempre mantenint la estètica del model original), etc. La guinda al pastís la posa un motor de sis cilindres en línia i 4.2 litres capaç de rendir una potència de 300 CV. Tenint en compte que estem parlant d’un roadster amb un pes al voltant dels 1.000 kilos, aquesta xifra li permet oferir una relació pes-potència igual o fins i tot superior a la de tot un referent com és el Porsche 911. I tot plegat amb una estètica pràcticament idèntica a la del model original!

Eagle compta amb diferents departaments, cadascun dels quals s’encarrega d’una tasca molt concreta: carrosseria, mecànica, pintura, enginyeria, acabats, etc. Això els hi permet poder completar tota una restauració sense sortir de les seves instal·lacions ni dependre de terceres persones. I això també és el resultat de 25 anys d’especialització en el Jaguar E-Type, tocant des del simple manteniment fins a restauracions completes en les que s’inverteixen entre 200 i 500 hores de feina. No obstant, la joia de la corona d’Eagle encara va una mica més enllà…

eagle-jaguar-e-type-005_100203636_l

L’Eagle Speedster és, en paraules del propi Jeremy Clarkson, “el cotxe més bonic que s’ha fet mai” — i no li falta raó. Mantenint bona part de la estètica original, tot i que amb un aire molt més modern, l’Eagle Speedster és la aproximació més propera a com seria un Jaguar E-Type si el fabricant britànic es decidís a fabricar-lo avui en dia. Compta amb un sis cilindres de 4.7 litres i 310 CV de potència (desenvolupat per ells mateixos), el que es tradueix en una relació pes-potència superior a la del Porsche 997 Turbo. Això li permet oferir unes prestacions impensables fa mig segle per un cotxe de producció: pot accelerar de 0 a 100 km/h en poc més de cinc segons i arribar als 260 km/h de velocitat màxima. I tot plegat amb unes sensacions al volant que no deuen distar gaire de les que oferia un E-Type a finals dels seixanta…

L’únic inconvenient és el preu, i és que aquest tipus de propostes són qualsevol cosa menys econòmiques. En el cas concret del Eagle Speedster estem parlant de mig milió de lliures, el que al canvi puja fins a uns 580.000 euros. Si ho trobeu car sempre podeu optar per un E-Type restaurat (però sense arribar al nivell d’excel·lència del Speedster), el qual probablement deu rondar la meitat…

Si voleu descobrir més sobre Eagle i el seu biplaça estrella, l’Eagle Speedster, no us perdeu la prova que en Jeremy Clarkson va fer de l’Eagle Speedster a Top Gear, així com aquest reportatge sobre Eagle on entrevisten al seu fundador Henry Pearman, o el mateix reportatge… però fet l’any 1995 per Discovery Channel. Molt recomanable també és la ja mencionada entrevista que la revista evo li va fer a Martin Brundle, així com el video on el propi Brundle ens mostra el vell Spa-Francorchamps en el seu flamant Eagle E-Type de 1965. Imprescindible també és donar un cop d’ull al projecte que actualment està duent a terme Eagle: una impressionant rèplica del E-Type Low Drag Coupe.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s