Un video per tancar d’una vegada el debat sobre pneumàtics d’hivern versus tracció integral

Captura de pantalla 2013-11-13 a les 15.29.59

Quan el meu oncle em va comentar que volia comprar-se un cotxe, les seves opcions passaven sí o sí per un tot-terreny. La raó? Doncs que sovint feia viatges on hi havia neu i “necessitava la tracció total per evitar contratemps”. Ell no sap gaire de cotxes, i no el culpo. Al cap i a la fi jo tampoc sé gaire de trens, que és la seva especialitat. Va ser llavors quan vaig explicar-li què era això dels pneumàtics d’hivern, i com aquests en molts casos eren millors que la tracció a les quatre rodes en combinació amb pneumàtics d’estiu. Li va costar d’entendre, us ho asseguro, però al final ho vaig aconseguir.

Hagués estat molt més fàcil si hagués tingut a mà un video com el que fa uns dies va publicar la revista britànica Auto Express, i on comparaven un parell de Fords Kuga: un amb tracció al davant i pneumàtics d’hivern, l’altre amb pneumàtics d’estiu i tracció total. La meva argumentació prèvia al video es basava en que a Suècia la gent es mou amb cotxes amb tracció davantera (equipats amb Nokians Hakkapeliitta, això sÍ) i no passa mai res — però el video és força més visual. Ja ho diuen que val més una imatge que mil paraules.

El resultat del video, que de fet no hauria de sorprendre a ningú, hauria de fer-nos reflexionar també sobre la moda actual de crossovers (aquest nom tal cool que posem a un cotxe quan no sabem ben bé com definir-lo) amb tracció total. Parlo de cotxes tipus Ford Kuga, Nissan Qasqhai, però també dels A4 Allroad i dels Skoda Octavia Scout. M’agradaria saber quants d’aquests munten també pneumàtics d’hivern quan arriba el fred, perquè de no fer-ho de poc serviran els 2.000 euros de més que hauran pagat per una versió amb tracció a les quatre rodes. Postureo amb majúscules.

Jo l’any passat per fi vaig donar el pas i em vaig comprar uns pneumàtics Nokian dels que no podria estar més satisfet. Em van salvar el cul en un viatge a Suïssa i Alemanya, em van anar la mar de bé al Rally Monte-Carlo i m’han estat de molta utilitat els cops que he pujat al Pirineu. I no només parlo de que funcionin bé sobre la neu, que també (heu d’experimentar-ho per entendre-ho), sino de la tranquilitat que et donen quan fas un viatge llarg i veus que comença a nevar. A veure si un dia d’aquests, ara que sembla que aquest cap de setmana per fi ha d’arribar el fred, m’hi poso i escric una entrada al respecte.

Quin rotllo que us he fotut. Sigui el que sigui, aquí va el video d’Auto Express:

2 pensaments sobre “Un video per tancar d’una vegada el debat sobre pneumàtics d’hivern versus tracció integral

  1. Nosaltres fa molts anys que portem pneumàtics de contacte als dos cotxes……de fet, quan ha nevat, hem deixat el cotxe normal per agafar el A112 que té un joc de rodes de contacte! A tenir en compte, això si, que amb les rodes de contacte tens tracció, però el cul segueix anant on vol……amb el subaru no he provat a muntar-li 4 rodes de contacte, però es que com tampoc neva……..potser s’hi notaría que el cul anés mes pel seu lloc……però penso que si neva, ni subaru ni osties, A112 amb contactes i amb una mica de tacte amb el gas, es va a tot arreu! ( Ara només falta veure quan em treuen uns contactes per la Scoopy! ).

  2. Durant un parell d’anys vaig conduir el Meriva amb contactes al davant i sobre neu, anant una mica de compte, no costava gaire que el cul anés pel seu lloc. Des de l’any passat a l’Exeo porto quatre Nokians i la veritat és que no podria estar més satisfet. De fet la tracció i la frenada sobre neu és tan al·lucinant que el primer cop que m’hi vaig trobar quasi ni m’ho creia. A la que el GT Turbo torni a la vida (cap al 2030 si segueixo a aquest ritme), li muntaré contactes al hivern per poder seguir fent sortidetes a l’hivern…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s