Sobre dorsals i pilots de Formula 1.

81MC-A066

Ahir la FIA es va cobrir de glòria. Amb l’objectiu de donar una mica més d’espectacle a un campionat que en els darrers anys ha estat dominat per Vettel i Red Bull, la molt honorable entitat dirigida per Jean Todt va acordar una sèrie de mesures alguna de les quals és per posar-se les mans al cap. No entraré a valorar la decisió d’otorgar el doble de punts al darrer Gran Premi de l’any a Abu Dhabi perquè la trobo ridícula. Tampoc parlaré del límit pressupostari que s’aplicarà a partir de 2015, donant per fet que és paper mullat i que Ferrari, Red Bull o Mercedes-AMG seguiran anant a la seva. La única decisió que trobo encertada és la que permetrà als pilots tenir un dorsal únic al llarg de la seva carrera esportiva, molt a l’estil de la NASCAR o MotoGP.

A partir de l’any que ve els pilots de Formula 1 podran escollir qualsevol dorsal entre el 2 i el 99, estan reservat el número 1 pel campió del món — si és que el vol, clar. Trobo curiós que el dorsal 0 no estigui disponible, sent un dels meus preferits i el que Damon Hill va lluir a Williams les temporades 1993 i 1994.

williams-mansell-1992-09g

Ben pensat no deixa de ser una decisió potencialment perillosa. Què passa amb els dorsals 27 i 28? Aquests dos números han estat històricament associats a Ferrari (tot i que, irònicament, l’equip italià mai van arribar a guanyar un mundial amb ells), de manera que seria molt penós veure’ls al cotxe de Max Chilton o algun altre pilot “de segona”. Ja sé que no es poden fer diferències entre els equips, però trobo que Ferrari hauria de tenir “dret de veto” sobre ells.

A Motorsport Retro fan un recull dels dorsals més icònics de la història de la Formula 1. Entre ells hi ha, per exemple, el 0 de Hill, el 5 vermell de Nigel Mansell o el 12 que Ayrton Senna va lluir durant els seus tres anys a Lotus i el primer a McLaren amb el mític MP4/4. No t’extranyi que hi hagi hòsties per aquest últim.

Ayrton Senna Story

Altres dorsals històrics són, per exemple, el 32 que Michael Schumacher va lluir al Gran Premi de Bèlgica a Spa-Francorchamps el dia del seu debut amb Jordan. O el 3, un històric de Tyrrell que podem associat tant a Jackie Stewart com al P34 de 1976.

Sí que és veritat que aquesta decisió tampoc té molt sentit si la FIA no obliga als equips a mostrar el dorsal de forma clara, no com ara on és quasi impossible saber quin pilot és a no ser que ens fixem amb el disseny del casc. No cal arribar al nivell del mundial de motociclisme de finals dels 80, però una mica ajudaria.

jordan_191_spa_francorchamp

Ajudarà això a donar espectacle? No, però com a mínim servirà per fer de la Formula 1 una categoria més informal i menys encorsetada, i apropar d’aquesta manera a pilots i afició fent-los més “identificables”. Després de tot no em negareu que quan veieu el número 46, sigui on sigui, el primer que us ve al cap és Valentino Rossi…

No obstant, la pregunta que ens estem fent tots és: quin dorsal agafarà Kimi Raikkonen? El 69? No m’extranyaria gens.

Anuncis

5 thoughts on “Sobre dorsals i pilots de Formula 1.

Add yours

  1. A mi no m’acaba d’agradar veus?

    Serà que sóc més clàssic i prefereixo que l’equip porti números correlatius i que aquests vagin en funció del paper que varen fer l’any anterior.

    De fet sóc dels pocs nostàlgics carrosses que reclamen que aquesta norma torni a MotoGP amb dorsal gran en negre sobre fons groc!!

  2. El 46 de Valentino és mític perquè ell va decidir adoptar-lo, no perquè l’hi obligués una norma del reglament. La F1 legisla per crear una tradició del no-res. I m’agradarà veure com s’ho fan per vendre samarretes i gorres noves cada any, si el número del pilot preferit no canvia. Ai, potser no hi havien caigut, en això!

  3. Tens tota la raó. No obstant, a mi qualsevol cosa que serveixi per treure una mica de rigidesa a la Formula 1 ja m’està bé. Jo pot ser ho hagués fet amb els equips, com es feia abans. El 27 i 28 per Ferrari, el 3 i 4 per Tyrrell, etc.

  4. He vist fotos de curses de 500cc de finals dels 80 i són genials. Vistes de cara totes les motos semblaven igual perquè només veies un fons groc amb un número negre al mig. Una pregunta que m’ha vingut al cap: des de quin any va lluir Kevin Schwant el número 34? Perquè tinc la sensació que ell era l’únic que portava un dorsal “a mida” (segurament estic equivocat, que per aquella època encara no estava enganxat a les motos).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: