El nou BMW M3/M4 ja està aquí

BMW_M3_M4_2014_DM_1280_24-1024x766

Tot i que encara no és oficialment oficial, una filtració més o menys interessada ha descobert abans d’hora l’aspecte final dels nous BMW M3 i M4. De fet tampoc és que hi hagi grans sorpreses. El BMW M4 és idèntic al concept de pre-producció que els de Münich van mostrar fa uns mesos. Al que encara no havíem tingut el plaer de conèixer és al nou M3 de quatre portes, una berlina d’allò més agressiva que a mi, personalment, m’ha sorprés molt positivament. Que ja és dir.

No entraré a valorar la cagadíssima que BMW ha fet amb la nomenclatura del nou M4, perquè és una cagada d’aquestes que fan època. No obstant, aquest no ha estat l’únic front on els alemanys han patinat una mica. El motor, un sis cilindres en línia de 3.0 litres i twin turbo, també trenca amb una tradició de motors atmosfèrics d’alt rendiment. No és que sigui una cagada al mateix nivell que la del nom, ni molt menys. Diguem que és una cagada menor i en certa mesura fins i tot justificada. Tot i així, la veritat és que tampoc em puc queixar. Els 430 CV de potència i els 500 Nm de parell-motor que rendeix són arguments de pes per estar contents.

BMW_M3_M4_2014_DM_1280_19-1024x776 (1)

BMW ha fet coses malament, cert, però també ha fet coses bé. Aquí com a mínim han mantingut la opció de canvi manual (no com altres, eh Porsche?), tot i que un servidor probablement s’acabaria decantant pel DSG de set relacions. Diguem que és una declaració d’intencions, un “mireu que puristes que som” per més que a la pràctica les unitats amb canvi manual segurament acabaran sent una fracció molt petita del total.

Fa uns anys, quan els canvis semi-automàtics com el SMG no eren ni la meitat de bons del que avui en dia ho són els canvis de doble embragatge, els de Münich van decidir oferir el M3 CSL només amb canvi automàtic. D’aquí que em resulti curiós que ara que el pedal d’embragatge sembla que està en perill d’extinció, a can BMW semblin decidits a defensar el canvi manual com a reducte d’esportivitat old-school. En fi, qui els entengui.

BMW_M3_M4_2014_DM_1280_21-1024x766

Seguint amb els gadgets que a mi tant m’agraden, el nou M3/M4 equiparà diferencial autoblocant, direcció electro-mecànica (meh!), frens carbon-ceràmics i Launch Control. Suposo que amb el comunicat oficial encara hi haurà alguna que altre sorpresa adicional, però la veritat és que de moment no ens podem queixar. La cosa promet.

El pes ha estat un dels elements on més s’ha treballat. En total el nou M3/M4 pesa uns 1.500 kilos, una xifra que queda per sota del que pesava l’anterior generació i molt aprop del que pesava la generació E46. Això s’ha aconseguit gràcies a un material que es diu CFRP (que si no vaig errat es tradueix com a Carbon Fibre Reinforced Plastic), i que està present al sostre, al capó davanter, al maleter posterior, a l’arbre de transmissió i al suport del paracops davanter.

BMW_M3_M4_2014_DM_1280_20-1024x766 (1)

Coses que m’agraden del nou M3/M4? Que és agressiu. Molt. També m’agrada que hagin mantingut el canvi manual, tot i que a mi m’interessi més l’automàtic. I m’agrada que BMW hagi presentat la berlina al mateix temps que el coupé, enlloc d’esperar quatre anys per fer-ho.

Coses que no m’agraden del nou M3/M4? El fet d’haver d’escriure M3/M4 cada cop que faig referència al model, o el fet d’haver-se petat 30 anys d’història canviant de la nit al dia la nomenclatura d’una icona. Hagués preferit un motor atmosfèric, però tampoc em queixo, que els turbo també tenen la seva gràcia. Tampoc m’agrada que s’hagin oblidat de la versió familiar, que són les que a mi m’agraden. En aquest sentit, kudos extra pel C63 AMG i per l’RS 4.

BMW_M3_M4_2014_DM_1280_22-1024x766

I no m’ha agradat gens veure que per vendre el nou M3 a can BMW hagin trobat convenient comparar-lo amb el M3 original. Perquè són dos cotxes que no tenen res a veure l’un amb l’altre. Tot i així, com a berlina d’altes prestacions, com a gran turismo amb el que creuar les autobahn alemanyes a velocitats obscenes, la nova joguina de BMW no em sembla del tot malament. Tenint en compte el que he escrit darrerament sobre BMW, crec que fins i tot podria considerar-se una victòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s