Tots els circuits en un.

VKSZ982

Quan vull il·lustrar la dimensió real del Nürburgring, sovint faig servir el recurs de dir que en el seu interior hi ha un parell de pobles i que per anar d’un revolt a un altre has d’agafar el cotxe i fer uns quants kilòmetres. És enorme. El circuit de Le Mans tampoc se li queda enrere, amb la interminable recta de Mulsanne al capdavant. Al costat d’aquests dos, la resta de circuits que hi ha pel món no deixen de ser una simple anècdota.

Tant Nürburgring com Le Mans són dos supervivents d’una època on aquesta mena de traçats era més normal del que ho és avui en dia. Spa-Francorchamps, sense anar més lluny, feia prop de 15 kilòmetres abans de que el seu traçat es veiés retallat fins als prop de 7 que fa a dia d’avui. Clermont-Ferrand se’n anava als 8 kilòmetres, tot i que en el seu dia va arribar a comptar amb un recorregut amb una dotzena de kilòmetres.

La il·lustració que obre aquesta entrada serveix precisament per comparar la dimensió real de pràcticament la totalitat de circuits del món. Serveix per identificar el Nürburgring i compararlo amb Spa-Francorchamps o l’antic Hockenheim. Serveix per apreciar les eternes rectes del circuit d’Avus, un traçat que no era més que un tram d’autobahn unit a banda i banda per dos revolts peraltats. També hi apareix la Pikes Peak, per si a algú li interessa. O el Circuit de Catalunya.

Tots ells estan inclosos en el circuit de la Illa de Man, amb un recorregut que fa ni més ni menys que 61 kilòmetres (tres vegades el Nürburgring, per entendre’ns). No obstant, trobo a faltar un traçat que deixaria en evidència fins i tot al d’aquesta petita la illa britànica. Parlo de la Targa Florio i el traçat que es va fer servir fins a finals dels 70, amb ni més ni menys que 72 kilòmetres. Clar que aquest era el Piccolo. També hi havia el Medio, amb 108 kilòmetres, i el Grande, amb un recorregut de 148 kilòmetres i prop de 2.000 curves.

Eren altres temps, una època on els circuits tenien personalitat pròpia, exactament el contrari del que passa avui en dia, per més curses noctures que ens vulguin colar amb calçador.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s